torsdag 22 november 2012

Utvärdera din egen hälsa!

Denna vecka är vi tillbaka i simhallen efter en mellanvecka i idrottshallen där vi avslutade bollspelsperioden. Veckan inleddes dock med att åk 7 deltog och skördade framgångar i en basketturnering på T4-skolan. Tjejerna i 7:2 tog sig obesegrade genom gruppspelet och nådde välförtjänt final där dock inte marginalerna var på vår sida. Det var mycket kul att se kämpaglöden och lagarbetet hos alla som var med!

I slutet på förra veckan lämnade åk 9 in sina träningsdagböcker och i denna vecka har jag roat mig med att läsa igenom dem. Och det har sannerligen varit ett nöje. Många har gjort ett strålande jobb och har goda kunskaper kring kost, träning och hälsa. Extra kul när man får läsa om elever som dessutom förändrat i sina levnadsvanor och märker en markant skillnad i hälsa och mående. Då njuter man som idrottslärare. Min målsättning med denna typen av uppgifter är framför allt att göra eleverna medvetna om hälsoeffekterna kring kost och motion. Vilka egna val man sedan gör är upp till var och en.

Eleverna har i uppgiften, förutom att jobba med målsättning, gjort en bedömning av sin egen hälsa. Man har dessutom fått föra en träningsdagbok där man kryssat i rutor kring sömn, kost- och motionsvanor. Detta har man sedan fått utvärdera. En nyttig uppgift som alla borde prova på. Alla vill väl ha koll på sin egen hälsa och sina levnadsvanor!?

Många tycks glömma bort att det är dina levnadsvanor som styr ditt mående. Men det är ofta lättare att skylla på yttre faktorer. Eller så tänker man helt enkelt inte på det. Är du ofta trött och hängig under dagarna? Ja, då slarvar du kanske med frukosten och äter inte regelbundet under dagen.

Är du ofta trött och orkeslös? Tänk då på att motion och träning gör dig piggare och gladare! Det är kanske så att du faktiskt inte motionerar särskilt ofta... Eller så ligger svaret i att du äter på tok för mycket sötsaker vilket gör att ditt blodsocker åker upp och ner hela tiden! Byt då ut godiset mot frukt!

Ja, där finns många vinklingar som man kan analysera. Men fråga bör alla ställa sig - är jag nöjd med min hälsa och hur jag mår? Är jag tillräckligt pigg om dagarna för att orka med allt jag vill  och behöver göra? Om inte så kan ju faktiskt svaret ligga i små justeringar i dina levnadsvanor!

LIVET HANDLAR OM VAL - att vara bra tränad och må bra är ett val likväl som att vara trött, hängig och otränad är ett val!

Vilket val gör du?

torsdag 8 november 2012

Hitta simhallen i höstrusket!

Är du sugen på att hålla igång din träning och motion men inte särskilt sugen på att ge dig ut i höstrusk och vinterkyla? Då kan simhallen och simning vara ett bra alternativ för dig!

Denna vecka har det varit simhallen som gällt på idrottslektionerna för samtliga årskurser. Att vara simkunnig är såklart en viktig bit i vårt liv och också en huvudanledning till simundervisningen i skolan. Men vad som kanske kan glömmas bort ibland är ju att simning också är en väldigt bra motions- och träningsform. Vilket också är en stor anledning till att simning är ett återkommande moment i idrottsundervisningen.

Att bada och simma förknippas kanske oftast med sommar, sol och värme. Men när höstmörkret lägger sig och vinterkylan kommer krypande så minskar ofta också motivationen att ge sig ut i motionsspåret för löpning eller promenader. Då kan ju som sagt simning vara ett utmärkt alternativ! Då kan du ju dessutom avrunda ditt träningspass med lite avkoppling i bastu eller bubbelpool...

Klicka in på denna länk för lite mer kring de positiva effekterna av simning som träningsform!

http://aktivtraning.se/traening/motionsformer/simning 

LIVET HANDLAR OM VAL

tisdag 16 oktober 2012

Träningstips!

Som bekant så är åk 9 inne i en period i undervisningen där de ska jobba med ett eget utvalt mål. På några lektioner kommer de att få möjligheten att arbeta mot sitt mål genom att själv planera övningar som ska passa till sin egen målsättning. Detta kan förhoppningsvis sedan även ge lite motivation till att använda sig av denna planering och övningar även hemma på fritiden...

Här på bloggen ska vi nu bjuda på några enkla träningstips, utifrån några exempel på målsättningar.

SNABBHETSTRÄNING. Vill du förbättra din snabbhet så gäller det att se till så du aktiverar snabba muskelfibrer. Det gör man genom att arbeta med hög hastighet och hög intensitet. Att vara snabb handlar ofta om explosivitet, och explosiviteten i musklerna kan du träna upp. Enkla tips på övningar är olika spänsthopp, som exempelvis grodhopp, skridskohopp, jämfotahopp och enbenshopp. Vid hoppträning aktiverar du snabba muskelfibrer och tränar din explosivitet som leder till att du bygger upp din snabbhet. Som löpövningar är det ofta vanligt att man använder sig av korta och intensiva övningar som bygger på snabba fötter. Det kan vara att du rycker mellan några angivna linjer på idrottshallsgolvet. Med hjälp av koner kan du lägga in riktningsförändringar, du kan använda dig av frekvensstege osv osv. Din fantasi sätter gränser mer eller mindre, men tumregeln är att övningarna ska vara korta och intensiva, du ska alltid ligga på absolut max, därför är det viktigt att man vilar mellan varje repetition så att du klarar av att ligga på max även vid nästa repetition.

SPÄNSTTRÄNING. Bra spänst har man oftast mest nytta av om man sysslar med någon idrott som innefattar hopp - antingen på längden eller uppåt, exempelvis handboll, volleyboll, längdhopp eller höjdhopp. Då är just spänstträning en central del av träningen. Precis som vid snabbhetsträning handlar det om explosivitet och att aktivera snabba muskelfibrer. Kika igenom delen om snabbhetsträning för fler tips.

STYRKETRÄNING. Vill du förbättra din styrka ska du först ställa dig frågan VAD du vill förbättra mer specifikt. Vill du öka din benstyrka, armstyrka, bålstyrka eller rent allmänt bli starkare. Detta måste du först kunna svara på innan du väljer ut dina övningar. Därefter finns det massor med vägar att gå, det är mest upp till dig själv och vad som passar dig allra bäst. Vill du jobba med vikter? Se bara till att inte ta för tunga vikter, det ökar skaderisken. Föredrar du att arbeta med kroppen som belastning? Vill du jobba med en kompis? Bestäm dig för vad som passar dig, sen kan du välja ut dina övningar. Kika in på www.styrkeprogrammet.se för tips på övningar!

KONDITIONSTRÄNING. Vill du på kort tid förbättra din kondition så är intervallträning det mest effektiva sättet, precis som tagits upp i bloggen tidigare. Titta igenom blogginlägget från augusti om intervallträning för tips och idéer!

VIKTÖKNING. Är målet att gå upp i vikt så behöver man dels titta över sin kost, se till att du får i dig ordentligt med energi, exempelvis genom att öka på delen med kolhydrater på din tallrik. Andra små och enkla tips kan vara att ta ett extra glas mjölk, se till att inte missa några mellanmål och glöm inte att alltid äta efter ett avslutat träningspass! Förutom kosten så är träningen viktig, muskler väger mer än fett så viktökning når du genom att öka din muskelmassa genom styrketräning. Titta på delen om styrketräning för mer tips.

VIKTMINSKNING. Även här är det viktigt med både kost och träning. När det gäller kosten så gäller det väl framför allt se till att få bort de mest onyttiga som godis, läsk, kakor och skräpmat. Se till att äta regelbundet, glöm inte mellanmålen. Frukosten är enormt viktig att inte glömma bort! Forskning visar att personer som har problem med vikten ofta skippar frukosten, vilket ofta leder till att får ökat sötsug och äter mer under resterande delen av dagen. Ersätt godsakerna med frukt! Och se till att övervägande del grönsaker på din tallrik vid lunch och middag, enligt tallriksmodellen.
Som träning gäller det att förbränna vilket du gör genom all sorts träning som innehåller hög intensitet. Välj den träningsmetod som passar dig bäst, men se till att hålla hög intensitet. Det kan vara ett intensivt styrkepass enligt crossfit-modellen, eller genom intervallöpning. Tumregeln är dock, hög intensitet ger hög förbränning!

Är din målsättning att sluta med någon mindre hälsosam levnadsvana så är det viktigt att du lägger ner ordentligt med energi på att göra en handlingsplan för hur det ska gå till. Var extra noga med att skriva ner ditt mål så att du hela tiden påminner dig själv! Men inte heller du får glömma bort träningen, du kan dock välja fritt mellan träningsövningar som passar just dig och som du mår bra av!

LIVET HANDLAR OM VAL

måndag 15 oktober 2012

Ett friskare Sverige

Denna vecka är en uppmärksamhets vecka i hela landet - Ett Friskare Sverige.

Kika in på sajten ett www.friskaresverige.nu Där kan du få massor med enkla tips kring din hälsa och du kan även göra två snabba test - ett rörelsetest och ett frukt- och grönsakstest!

Gå in och testa dig! Testerna hittar du här:

http://www.ettfriskaresverige.nu/teststart.asp

LIVET HANDLAR OM VAL...

söndag 14 oktober 2012

Varför sätta upp mål?

Denna vecka har vi pratat om att sätta upp mål och även dragit igång en spännande uppgift i åk 9.De kommande fyra veckorna ska eleverna sätta upp ett mål som rör deras egna hälsa och ska arbeta med detta mål tillsammans med en träningsdagbok. Målet kan vara att förbättra sin kondition, sin styrka, sin snabbhet eller handla om att gå upp eller ner i vikt. Eleverna väljer själva ut ett mål de vill jobba med, bara det har något med hälsa att göra.

Varför ska man då sätta upp mål?

Utan mål kan det ofta vara svårt att fokusera på det man ska göra. Ett mål kan utmana och peppa dig själv. Ett mål kan ge dig den där nödvändiga motivationen och en knuff i rätt riktning.

Alla människor är olika, men något som är lika för alla är att antingen vill man uppnå något eller så vill man undvika något...

När man sätter upp ett mål ska man tänka på att ett mål ska vara en långsiktig process med små delmål som uppfylls på vägen. Delmålen är viktiga för att behålla motivationen. Ett uppnått delmål ger energi och glädje till det man håller på med.

Börja ställ dig frågan VAD du vill ha för mål och värderingar. Gå sedan över till att fundera kring HUR du ska kunna nå detta mål. Avslutningsvis bestämmer du dig för NÄR för att komma fram till en tidpunkt för när målet ska vara uppnått. Det är viktigt att ha en deadline för sitt mål.

FEM regler för målsättning:

1. Sätt upp mål som verkligen motiverar DIG!
2. Sätt upp SMART:a (Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska, Tidsbestämda) mål!
3. Skriv ned dina mål, då blir dom mer levande och tydliga för dig själv!
4. Skapa en handlingsplan, så att du från början vet HUR du ska göra för att nå ditt mål!
5. Ge inte upp förrän målet är nått! Du kommer säkert stöta på problem, ge då inte upp utan kämpa vidare!

Det är viktigt att veta när man är framme vid målet! Och fira vid uppnådda delmål, ge dig själv en klapp på axeln när du förtjänar det!

Men att sätta mål är meningslöst om man inte är beredd att jobba hårt för att uppnå dom. MOTIVATION är nyckeln. Att sätta ett mål ska vara ett avstamp för att VILJA göra en förändring.

Eleverna i åk 9 ska nu som sagt sätta upp ett mål som de vill arbeta mot. Förhoppningen är att detta inte ska kännas som en påtvingad skoluppgift, utan att det kommer att kännas meningsfullt och intressant. Eleverna kommer dessutom vid ett antal idrottslektioner få 20 minuter till sitt förfogande för att arbeta med sitt mål. De ska då se till att planera en uppvärmning samt arbeta med övningar som har med deras eget mål att göra. Exempelvis om man vill förbättra sin snabbhet så arbetar man med snabbhetsövningar. Här ska eleverna alltså visa sin förmåga att planera sin egen träning och kunna välja lämpliga övningar. Under veckan kommer det att komma en del tips här på bloggen på övningar för olika ändamål.

VARJE SEKUND I DITT LIV TAR DU DIG ANTINGEN NÄRMRE DITT MÅL, ELLER LÄNGRE IFRÅN...

THERE ARE NO SHORTCUTS TO ANY PLACE WORTH GOING...




onsdag 10 oktober 2012

Hälsodag

Tisdagen denna vecka avverkades i hälsans tecken på Linné 7-9. Det var hälsodag på schemat helt enkelt! Under dagen varvades fysiska aktiviteter med filmvisningar, pulsmätningar, samtal kring kroppsideal och en del annat med koppling till hälsa. En dag helt i en idrottslärares smak!

Dagen inleddes med att frukost i matsalen för samtliga elever och personal. Tänk om det hade varit en möjlighet varje dag! Därefter vandrade klasserna runt till de olika aktiviteterna i ett fullspäckat schema. Nere i idrottshallen körde vi t ex boxercise så att svetten sprutade samt dans i olika former, och eleverna var fantastiskt duktiga och verkade även nöjda! Många elever beklagade sig under onsdagen över träningsvärk vilket är ett gott betyg till deras egna arbetsinsats!

Hälsodag är något jag hoppas kommer att återkomma regelbundet då hälsotemat hela tiden är så aktuellt, för alla. Eleverna har nytta av kunskapen för att kunna påverka sina egna val i livet och all personal har nytta av att ha elever som är mer medvetna om sin hälsa och sina levnadsvanor.

Det är så lätt att glömma bort hur otroligt mycket du själv kan påverka ditt egna välmående genom enkla val. LIVET HANDLAR OM VAL. Att ta hand om sin kropp och må bra är ett val likväl som att inte göra det är ett val.

Denna vecka har vi även gått in i en ny period i idrottsundervisningen. Vi har tagit klivet in i idrottshallen och kommer de närmsta veckorna fokusera mycket på olika bollspel. Åk 9 kommer även att jobba med en spännande uppgift där de ska sätta upp ett mål som de ska arbeta mot och som hjälpmedel även jobba med en träningsdagbok. Denna uppgift kommer att pågå till vecka 46.

tisdag 2 oktober 2012

Njut av naturen!

Hösten har den senaste tiden tagit ett stadigt grepp om oss och mörkret börjar sakta närma sig...och då är det hög tid ge sig ut i skogen! För även om höstvindar blåser och regnet hälsar på allt oftare så är just hösten en mysig tid att spendera lite extra tid i vår vackra svenska natur, väldigt avkopplande och energi påfyllande!

Just friluftsliv var temat på förra veckans lektioner i åk 9. Vi vandrade ut i skogen och en del kring vad man bör tänka på om man ska vistas ute i naturen och hur man kan planera med packning, kläder och utrustning om man skulle ge sig ut på en vandring en eller ett par dagar. Eleverna fick även prova på att lägga grunden för ett vindskydd. Eleverna visade på fin kreativitet och goda kunskaper i ämnet! Just friluftslivet och att vistas i naturen är något vi bör värna mycket om i Sverige och många glömmer bort detta i dagens hektiska samhälle.
Så ta nu och ge dig ut en sväng och njut av lugnet!

Denna vecka är det orientering för hela slanten och som kronan på verket avslutas denna period med orientering på Hässleholmsgården under torsdagen. Ett uppskattat samarbete med HOK möjliggör för oss att komma ner en gång per termin och prova på att orientera med elektroniska hjälpmedel och tidtagning, vilket är mycket tacksamt!


Kostföreläsning

Vecka 40 är hälsovecka i Hässleholms kommun. Idag var det föreläsning i aulan om kost.

Vi på Linné 7-9 väntar dock till kommande vecka för en hel hälsodag, då åk 8 är på PRAO denna vecka.

torsdag 13 september 2012

Vad dricker du?

I veckan som har gått så har vi hunnit med att bland annat springa Skoljoggen. Hela skolan var igång och allt inleddes med gemensam uppvärmning på Matyasvallen som leddes av duktiga elever i åk 9. Sedan bar det ut i skogen och en runda på 2,4 km avverkades. Alla kämpade väl.

En springslant samlades också in till förmån för SOS Barnbyar. Jag har ännu inte räknat ihop totalsumman, och alla klasser har inte heller lämnat sina bidrag, men jag kan redan konstatera att det verkar som vi kommer att få ihop en fin summa från Linné 7-9 - kul!

Idrottsundervisningen har bjudit på olika delar där åk 9 har fått möjligheten att prova lite udda spel, bland annat softboll. I åk 8 har vi pratat vidare om kondition och de positiva effekterna av träning, precis som nämnts mycket även här i denna blogg. Åk 7 har varit en sväng i Barnens by men på dagens idrottslektion var temat Allemansrätten och de rättigheter och skyldigheter som vi har i vår natur som vi värnar mycket om här i Sverige.

Jag vill avsluta veckans inlägg med ett litet sidospår, som alltid är en intressant diskussion - i synnerhet när det gäller tonåring. Klicka gärna på länken här nedan och läs artikeln själva - och tänk efter vad du dricker och vilka konsekvenser det faktiskt får. Finns det några bättre alternativ? Tänk efter! LIVET HANDLAR OM VAL, vilka val gör du?

http://www.aftonbladet.se/wellness/article15413214.ab

söndag 9 september 2012

Positiva effekter!

I veckan som gått har vi fortsatt på temat samarbete med lekar och spel som kräver en hel del samarbete för att de ska fungera väl. Utvecklande för eleverna som också visar prov på goda förmågor, även om det är lite trevande emellanåt.

Vi har även i några av klasserna pratat lite mer kring vad de positiva effekterna av fysisk aktivitet faktiskt är, en del repetition men för mig är det något som kan (och kommer att) upprepas om och om igen. De positiva effekterna är många men ändå är just fysisk aktivitet en självklarhet för alldeles för få personer, unga som gamla.

Vill man ha hela listan över de positiva effekterna så klicka in er på denna länken .

Jag väljer att med eleverna framför allt fokusera på några enkla, men ack så viktiga fördelar med att regelbundet vara fysisk aktiv:

1. Du ORKAR MER! I din vardag, skola och jobb, orkar du mer om du är regelbundet fysiskt aktiv. Din koncentrationsförmåga förbättras och du orkar hålla dig koncentrerad längre. Fysisk aktivitet kan således ha en positiv effekt på dina resultat och betyg i ämne som matte, engelska och SO!

2. Du blir FRISKARE! Ditt immunförsvar blir starkare om du är regelbundet fysiskt aktiv, vilket betyder att du inte blir sjuk lika lätt och ofta om du rör på dig regelbundet!

3. Du blir GLADARE! Vid fysisk aktivitet producerar kroppen mer av hormonet endorfin, som är ett s k "må-bra hormon". Efter ett träningspass ökar antalet endorfiner i kroppen vilket leder till att du känner dig piggare och gladare!

Att du dessutom sover bättre på nätterna (om du undviker att träna sent på kvällen såklart), stärker ditt hjärta, ökar din förbränning och motverkar exempelvis diabetes-2 gör ju inte det hela sämre!

Imorgon, måndag, så väntar Skoljoggen för alla elever på Linné 7-9. Skoljoggen är ett motionslopp som löps på skolor över hela landet under denna vecka. Loppet fungerar, förutom som hälsofrämjande aktivitet, som en insamling till SOS Barnbyar. I samband med loppet lämnar man en Springslant (storleken är valfri) och detta år går insamlingen till Astrid Lindgrens barnby i Bouar i Centralafrikanska republiken.

Läs mer om Skoljoggen på www.skoljoggen.nu

Tänkvärda filmer inför Skoljoggen hittar du här.

Så nu ger vi oss ut i skogen, för vår egen hälsa och för barnen i Bouar!

LIVET HANDLAR OM VAL

torsdag 30 augusti 2012

Intervallträning - effektivt sätt till god kondition!

Denna veckan har idrottsundervisningen kommit igång mer på "riktigt". Terminens första period har kommit igång och varje årskurs har ett huvudområde som vi fokusera lite extra på under dessa veckor. Gemensamma nämnaren är dock UTEVISTELSE. Fram till vecka 40 kommer vi att ha all idrottsundervisning i utemiljö, vilket ställer lite krav på eleverna att planera sin idrottskasse lite klokt efter väder, kläder efter väder helt enkelt!

I veckan har ett fokus för samtliga klasser varit SAMARBETE. Vi har pratat en del om vikten av att kunna samarbeta i en grupp och vilka delar som är viktiga att tänka på för att just ett samarbete ska kunna fungera. Eleverna är själva duktiga på att ge bra exempel och alla klasser har lyckats ringa in de viktigaste bitarna i som kommunikation i form av att prata med och varandra, och att lyssna på varandra. Men vi har även tryckt en del på att ett ledarskap också är viktigt för att gruppen ska ta sig framåt och lyckas med en angiven uppgift, dock viktiga att det består av ett positivt ledarskap och att man får gruppen med sig.

Dessa diskussioner har sedan följts av praktiska övningar där eleverna delats in i lag och sedan tävlat mot varandra i olika samarbetsövningar. Och resultatet har varit mycket gott, det finns massor med god samarbetsförmåga bland våra elever på Linné 7-9!

I årskurs 8 fokuserar vi även lite extra på KONDITIONSTRÄNING under denna första period. Åk 8 och åk 9 har denna vecka fått testa på lite intervallträning. Vad är då intervallträning?

Intervallträning är bland de mest effektiva sätten att förbättra sin kondition. Kort beskrivet går det ut på att du jobbar högintensivt under en kortare angiven period för att sedan ha en viloperiod där du antingen går eller joggar i ett långsammare tempo, detta upprepar du sedan X antal gånger. Den största fördelen med intervallträning är att du orkar ligga på en högre intensitetsnivå under fler minuter under träningspassets gång jämfört med om du kör ett distanspass på 30 minuter, vilket leder till att hjärtat får jobba lite hårdare och syreupptagningsförmågan ökar. Viloperioderna i intervallträning gör att du sänker pulsen och sedan orkar öka igen. Springer du ett distanspass håller du ofta en jämnt fart hela passet och då oftare på en lägre intensitet, eftersom man inte orkar ligga på hög puls särskilt många minuter. Intervallträning ökar dessutom din förbränning då du förbränner mer om du tränar högintensivt.

Du arbetar oftast utifrån din puls när du tränar intervaller, en pulsklocka är din överlägset bästa träningskompis vid intervallträning. Vid högintensiv intervallträning ska man ligga kring 85-95 % av sin maxpuls. Din maxpuls är genetiskt bestämd och bestäms utifrån din ålder. 220 minus din åler är ett räkneexempel som du kan använda dig av för att ungefärligt få fram din maxpuls. Du kan sedan enkelt räkna ut vilken puls du ska ligga på för att nå 90-95 %. Under återhämtningsfasen (viloperioden) ska pulsen helst inte sjunka för lågt, gör den det så får man antingen se till att jogga lite långsamt under den fasen eller helt enkelt korta ner återhämtningsfasen.

Det finns flera varianter på intervaller och det är egentligen upp till dig själv att hitta en modell som passar dig själv bäst. Du kan springa efter en bestämd tid eller en bestämd sträcka. Exempelvis 3 minuter eller en sträcka på ca 300 meter. Man kan köra längre intervaller och man kan köra kortare intervaller. En tumregel är dock att återhämtningsfasen ska vara ca halva arbetstiden, men framför allt aldrig längre. Exempelvis, kör du intervaller på 2 minuter så är det lagom att återhämtningsfasen är ca 1 minut. Med eleverna körde vi efter en modell där man arbetade i par, man sprang sedan en bestämd sträcka och sedan växlade man med sin kompis. Den egna återhämtningsfasen blev då alltså medan kompisen arbetade och ungefär lika lång som din arbetstid. Ett bra sätt att träna intervaller om man är två och saknar tillgång till klocka.

Tänk på att det är din puls som bestämmer farten, inte tvärtom! Är man otränad kanske det räcker med att varva jogging och promenad. Är du bättre tränad ökar du farten och ser till att pulsen inte sjunker för lågt under återhämtningen. Hur många repetitioner du ska köra bestämmer du utifrån hur vältränad du är och om du kör korta eller långa intervaller (korta kräver fler repetitioner och långa kräver färre).

Vill du läsa mer om intervallträning så följ länkarna här nedan:

http://www.runnersworld.se/artiklar/introduktion-intervalltraning.htm

http://www.konditionstraning.se/intervalltraning/

GLÖM INTE - TRÄNING FÅR DIG ATT SOVA BÄTTRE, BLI FRISKARE OCH LYCKLIGARE!




torsdag 23 augusti 2012

Rekommendationer fysiska aktivitet

Hur mycket rekommenderas det att vi bör röra på oss?

Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet och Svenska Läkaresällskapet rekommenderar att alla vuxna från 18 år och uppåt, rekommenderas att vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktivitet av måttlig och hög intensitet kan även kombineras. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter.

Deras rekommendationer i helhet går att läsa på denna länken.

För barn och ungdomar upp till 18 år anser Folkhälsoinstitutet att de bör vara fysiskt aktiva minst 60 minuter om dagen. Aktiviteterna kan vara uppdelade i flera kortare pass och intensiteten bör vara åtminstone måttlig, dvs att kroppstemperaturen och pulsen höjs. Det kan handla om raska promenader eller att cykla till och från skolan, lek och spel på rasterna eller andra aktiviteter där pulsen och andningen förändras. Givetvis kan man dela upp det hela genom att man är aktiv ett par längre pass i veckan med högre intensitet.

Vill man gröta ner sig djupare kring rekommendationer för fysisk aktivitet hos barn och ungdom så kan man klicka på länken här nedan och läsa om vad man kommit fram till i Finland.

Rekommendationer om fysisk aktivitetet för skolbarn.

Du blir piggare, gladare och friskare - så vad väntar du på? På med löparskorna och ge dig ut och låt glädjehormonerna endorfiner bubbla upp i din kropp!

"LIVET HANDLAR OM VAL"

onsdag 8 augusti 2012

Löpning - svaret på mycket!

Första inlägget i denna nystartade blogg. Kort kan jag beskriva att tanken med denna blogg är att vara en sorts inspirationskälla kring träning och hälsa i allmänhet. Bloggen kommer ofta ha sin utgångspunkt från undervisningen i Idrott och hälsa på Linné 7-9.

Är du elev så kan du återkoppla till undervisningen så att du kommer ihåg vad vi pratat om och arbetat med. Är du personal, förälder eller av någon annan anledning hittat hit så kan du dels få en liten inblick i vad vi har för oss i undervisningen i Idrott och hälsa, men framför allt förhoppningsvis även plocka upp en hel del tips och inspiration kring träning och hälsa.

Kanske kan denna blogg inspirera just DIG, ung som gammal, till en sundare och mer välmående livsstil!?

Och vi rivstartar direkt, med att slå ett slag för LÖPNING! Har man tillbringat hela sommarlovet eller semestern i lugnets tecken så kan det kanske vara svårt att få igång kroppen igen. Det är lätt att falla in i en bekvämlighetszon där man trots allt känner sig nöjd med den avkopplande livsstil som ett sommarlov eller en semester kan innebära - inte behöver jag träna för att må bra, jag mår ju toppen nu, tänker du kanske? MEN DÄR MISSTAR DU DIG!

Motion har massor med positiva effekter på dig och din kropp och just LÖPNING är en ypperlig, enkel, billig, effektiv och tidssparande motionsform där du själv styr och lägger upp hur du vill/kan träna utifrån dina egna förutsättningar!

Klicka på länken här nedan för att mer inspiration - sen är det bara att ge dig ut!

12 goda skäl att börja löpträna

"OM DU INTE TAR DIG TID TILL ATT TRÄNA MÅSTE DU TILL SLUT TA DIG TID TILL ATT VARA SJUK"