Hälsouppgift i åk 9 som ska agera Hälsocoach!
Uppgiften hittar du här:
HÄLSOCOACHEN
Alla info och fakta hittar du i denna presentationen, du kan klicka dig vidare i presentation för fördjupning inom de olika områdena.
HÄLSA OCH LIVSSTIL
Alla presentationerna hittar du även här på bloggen under "Teori - Hälsa och livsstil".
torsdag 10 november 2016
torsdag 1 september 2016
Tema kondition
Läsåret är igång och de första veckorna jobbar vi med kondition som huvudtema. Prat om kondition varvas med olika konditionsövningar som även varvas med en del lek och roligheter.
Men vad är kondition? Och vad ska man tänka på vid konditionsträning? Och varför är det viktigt och bra med konditionsträning?
En kort sammanfattning av det viktigaste kring konditionsträning hittar ni i presentationen om kondition, klicka på länken nedan.
PRESENTATION OM KONDITION
För åk kommer alltså temat innehålla planering av egna konditionspass som man sedan själv ska utföra på en idrottslektion.
En mall för den uppigften hittar ni på den länken nedan.
UPPGIFT PLANERA KONDITION
Åk 8 jobbar också med kondition och kommer även dom få en uppgift för att summera temat kring kondition.
Men vad är kondition? Och vad ska man tänka på vid konditionsträning? Och varför är det viktigt och bra med konditionsträning?
En kort sammanfattning av det viktigaste kring konditionsträning hittar ni i presentationen om kondition, klicka på länken nedan.
PRESENTATION OM KONDITION
För åk kommer alltså temat innehålla planering av egna konditionspass som man sedan själv ska utföra på en idrottslektion.
En mall för den uppigften hittar ni på den länken nedan.
UPPGIFT PLANERA KONDITION
Åk 8 jobbar också med kondition och kommer även dom få en uppgift för att summera temat kring kondition.
måndag 25 april 2016
Hälsoutmaningen Light, kompletteringsuppgift
För de elever i åk 9 som inte har skickat in någon Hälsoutmaning. Här kommer en lightversion av uppgiften att göra som komplettering.
LÄNK TILL HÄLSOUTMANINGEN LIGHT
LÄNK TILL HÄLSOUTMANINGEN LIGHT
torsdag 14 april 2016
HLR
Dags för åk 9 att jobba med lite HLR (Hjärt- och LungRäddning). På lektionen på tisdag kommer vi att kika på en film och även testa lite praktiskt med kompressioner på docka samt stabilt sidoläge.
Men som förberedelse till lektionen ska ni kolla in detta filmklipp:
Samt läsa mer på denna sida.
MISSADE DU LEKTIONEN? Kolla filmklippet och skriv i ett Drive-dokument: VAD SKA DU GÖRA I EN SÅDAN HÄR SITUATION? skriv ner händelseförloppet i kronologisk ordning!
Dela dokumentet med mig, jimmy.lagerkvist@gmail.com
OBS! Gäller åk 9!
Men som förberedelse till lektionen ska ni kolla in detta filmklipp:
Samt läsa mer på denna sida.
MISSADE DU LEKTIONEN? Kolla filmklippet och skriv i ett Drive-dokument: VAD SKA DU GÖRA I EN SÅDAN HÄR SITUATION? skriv ner händelseförloppet i kronologisk ordning!
Dela dokumentet med mig, jimmy.lagerkvist@gmail.com
OBS! Gäller åk 9!
lördag 9 april 2016
Sockerfilmen
Som en del i uppgiften Hälsoutmaningen fick åk 9 i uppgift att se dokumentären Sockerfilmen (That Sugar Movie). En australiensisk dokumentärfilm med ett upplägg som liknar Super Size Me, dvs att huvudpersonen utsätter sig för ett experiment för att se hur kosten påverkar kroppen och hälsan. Super Size Me satte lyset på McDonald's och snabbmaten medan Sockerfilmen sätter fokus på sockret.
Filmen har dock blivit ganska kontroversiell, på vissa håll har den hyllats och lyfts fram som en film som borde vara obligatorisk för alla att se medan den på andra håll har fått massiv kritik. Kritiken är då grundad på att filmen innehåller en hel del överdrifter och i vissa fall rena faktafel.
Kritiken är dock inte riktad mot själva huvudbudskapet i filmen, dvs att tillsatt socker i kosten är dåligt för din hälsa.
Vill du ha en mer grundlig och kritisk granskning av filmen så kan du läsa denna artikeln. I detta inlägg ska jag försöka sammanfatta kort mycket av det som nämns i artikeln, samt addera några tankar jag har kring ämnet samt varför ni i åk 9 faktiskt fått se filmen som en del i uppgiften.
Första saken som kan ifrågasättas med filmen är mängden socker han ska sätta i sig. 40 teskedar socker motsvarar 160 gram socker och mycket tyder på att de siffrorna är en överdrift, även om sockerintaget verkar vara högt i Australien. I Sverige finns det siffror som varierar från 50-85 gram socker dagligen, det är bevisligen väldigt svårt att uppskatta hur mycket gemene man stoppar i sig. Rekommendationen är att man inte ska få i sig mer än 5-10% av sitt dagliga intag från tillsatt socker, och det motsvarar ca 25-50 gram socker. Tänk då att Damon i filmen åt 160 gram om dagen, utan att få äta godis och kakor, så förstår man snabbt att vi har massor med sockerfällor runt oss i vår vardag, och tänker man sig inte för så är det väldigt enkelt att få i sig alldeles för mycket socker.
Sen gör de i filmen en ganska stor sak av att Damon's nya diet anses vara en s k "nyttig" diet, med många livsmedel som anses vanliga och nyttiga men som visar sig innehålla mycket tillsatt socker. En hel del av det han stoppar i sig kan absolut hamna i kategorin "sockerfälla", men genom filmen ser man honom också både dricka och äta en hel del saker som alla är mycket väl medvetna är dåliga och aldrig skulle påstås vara nyttiga.
Det mest anmärkningsvärda med filmen är dock att Damon påstår att han gått upp i vikt trots att han säger sig ha ätit lika mycket kalorier som innan, han menar alltså att viktuppgången beror på att kalorierna nu kommer från socker istället för andra livsmedel. Detta stämmer inte och är direkt felaktigt. Sen om det beror på att han är sällsynt kass på att beräkna och registrera vad han faktiskt stoppar i sig eller om han helt enkelt ljuger, för att få bättre genomslagskraft, låter jag vara osagt. Men det finns bara ett sätt att gå upp i vikt, och det är att äta mer kalorier än du gör av med. Sen påverkas din kropp i allra högsta grad av kvalitén på det du stoppar i dig, och framför allt livsmedel som är raffinerade (dvs godis, läsk och skitmat) innehåller mycket energi och lite näring och är väldigt lätta att överäta av.
I filmen påstår man även att socker "tänder upp hjärnan". Detta stämmer delvis, men är inget som är unikt för socker. Kroppen och hjärnan har ett belöningssystem som går igång när vi gör eller äter något vi tycker om, då frisätts bl a dopamin och vi känner att vi mår bra och blir glada. Visst är socker ett problem i jakten på belöning, men socker är ingen ensam bov.
Detsamma gäller när man i filmen pratar om socker och beroende. En person som känner ett beroende från socker äter knappast rent strösocker med sked, utan det handlar förmodligen mer om beteende, vanor och begär av något speciellt livsmedel som då innehåller mer än bara rent socker.
De finns en del som argumenterar för att socker i alla dess former är dåligt, dvs att även fruktos från frukt skulle vara skadligt för kroppen. Detta finns det inget som helst stöd för. Det är troligen för att frukt innehåller också antioxidanter som skyddar mot de negativa effekter fruktos och socker i tillsatt form har på kroppen. Dessutom innehåller frukt massor med vitaminer och en del fibrer som är bra för kroppen, så det är i allra högsta grad fritt fram att äta massor med frukt. Däremot ska man passa sig för att dricka en massa juice, då halten fruktos då lätt blir alltför hög. Juice innehåller dessutom en del kalorier och generellt sätt ska man undvika att dricka kalorier.
Om nu filmen innehåller en massa överdrifter och en del felaktigheter, varför då visa den förhuvudtaget? Dels för att det är nyttigt att träna på att vara källkritisk, vi ska inte tro på allt vi ser och och läser. Är källan trovärdig? Vad är syftet med filmen eller artikeln? Låter något väldigt otroligt så googla lite kring ämnet och se om du kan få fram någon annan fakta, eller fråga någon.
Men framför allt har ni fått se filmen för att man ändå kan plocka med sig huvudbudskapet från filmen, även om man får skala bort lite av det filmen vill ha sagt. Socker är inte bra för vår hälsa. Att äta för mycket socker är skadligt. Att godis, läsk och kakor är dåligt för hälsan är alla mycket väl medvetna om, det behöver ingen flashig dokumentär bevisa för oss. Men alla är inte lika medvetna om hur mycket socker som faktiskt gömmer sig i många livsmedel som man stoppar i sig dagligen, livsmedel som vi tänker är helt vanliga och kanske till och med nyttiga. Livsmedel som flingor, yoghurt, juice, bars, färdigmat osv...livsmedel som marknadsförs som nyttiga men som i själva verket innehåller massor med socker (och andra dåliga saker). Det är dessa livsmedel som är luriga. I början av inlägget nämnde jag att rekommendationen är att få i sig max runt 25-50 gram av sitt daglig intag från socker. Tänk dig då att en 33 cl Coca cola innehåller ca 30 gram socker. 100 gram Marabou mjölkchoklad innehåller nästan 60 gram socker och 100 gram lösgodis (och vem äter bara 100 gram lösgodis!?!?) nästan 40 gram socker. Får vi då i oss för mycket socker redan från maten vi äter och som vi tror är helt vanlig mat så förstår ni ganska snabbt att det är otroligt lätt att få i sig alldeles för mycket socker, vilket i det långa loppet kan bli farligt med ökad risk för sjukdomar som diabetes.
Men socker är inte ensam bov i dagens bristande kost och hälsorisker. Många av de livsmedel som innehåller mycket tillsatt socker innehåller även annat skräp som är dåligt för vår hälsa. Och miljön vi lever i är sprängfylld med frestelser och vinklat för att vi ska köpa mer av skräpet, vilket leder till att vi äter mer av det. Det är en djungel och det gäller att man är lite kritisk och lite då och då vänder på paketet och läser vad produkten faktiskt innehåller.
Nyckeln är att äta bra mat, lagad på bra och naturliga råvaror och undvika färdiga produkter och produkter med tillsatt socker. Skala man bort de dåliga livsmedlen i sin vardag så är det väl klart man kan unna sig lite godsaker på helgerna.
Filmen har dock blivit ganska kontroversiell, på vissa håll har den hyllats och lyfts fram som en film som borde vara obligatorisk för alla att se medan den på andra håll har fått massiv kritik. Kritiken är då grundad på att filmen innehåller en hel del överdrifter och i vissa fall rena faktafel.
Kritiken är dock inte riktad mot själva huvudbudskapet i filmen, dvs att tillsatt socker i kosten är dåligt för din hälsa.
Vill du ha en mer grundlig och kritisk granskning av filmen så kan du läsa denna artikeln. I detta inlägg ska jag försöka sammanfatta kort mycket av det som nämns i artikeln, samt addera några tankar jag har kring ämnet samt varför ni i åk 9 faktiskt fått se filmen som en del i uppgiften.
Första saken som kan ifrågasättas med filmen är mängden socker han ska sätta i sig. 40 teskedar socker motsvarar 160 gram socker och mycket tyder på att de siffrorna är en överdrift, även om sockerintaget verkar vara högt i Australien. I Sverige finns det siffror som varierar från 50-85 gram socker dagligen, det är bevisligen väldigt svårt att uppskatta hur mycket gemene man stoppar i sig. Rekommendationen är att man inte ska få i sig mer än 5-10% av sitt dagliga intag från tillsatt socker, och det motsvarar ca 25-50 gram socker. Tänk då att Damon i filmen åt 160 gram om dagen, utan att få äta godis och kakor, så förstår man snabbt att vi har massor med sockerfällor runt oss i vår vardag, och tänker man sig inte för så är det väldigt enkelt att få i sig alldeles för mycket socker.
Sen gör de i filmen en ganska stor sak av att Damon's nya diet anses vara en s k "nyttig" diet, med många livsmedel som anses vanliga och nyttiga men som visar sig innehålla mycket tillsatt socker. En hel del av det han stoppar i sig kan absolut hamna i kategorin "sockerfälla", men genom filmen ser man honom också både dricka och äta en hel del saker som alla är mycket väl medvetna är dåliga och aldrig skulle påstås vara nyttiga.
Det mest anmärkningsvärda med filmen är dock att Damon påstår att han gått upp i vikt trots att han säger sig ha ätit lika mycket kalorier som innan, han menar alltså att viktuppgången beror på att kalorierna nu kommer från socker istället för andra livsmedel. Detta stämmer inte och är direkt felaktigt. Sen om det beror på att han är sällsynt kass på att beräkna och registrera vad han faktiskt stoppar i sig eller om han helt enkelt ljuger, för att få bättre genomslagskraft, låter jag vara osagt. Men det finns bara ett sätt att gå upp i vikt, och det är att äta mer kalorier än du gör av med. Sen påverkas din kropp i allra högsta grad av kvalitén på det du stoppar i dig, och framför allt livsmedel som är raffinerade (dvs godis, läsk och skitmat) innehåller mycket energi och lite näring och är väldigt lätta att överäta av.
I filmen påstår man även att socker "tänder upp hjärnan". Detta stämmer delvis, men är inget som är unikt för socker. Kroppen och hjärnan har ett belöningssystem som går igång när vi gör eller äter något vi tycker om, då frisätts bl a dopamin och vi känner att vi mår bra och blir glada. Visst är socker ett problem i jakten på belöning, men socker är ingen ensam bov.
Detsamma gäller när man i filmen pratar om socker och beroende. En person som känner ett beroende från socker äter knappast rent strösocker med sked, utan det handlar förmodligen mer om beteende, vanor och begär av något speciellt livsmedel som då innehåller mer än bara rent socker.
De finns en del som argumenterar för att socker i alla dess former är dåligt, dvs att även fruktos från frukt skulle vara skadligt för kroppen. Detta finns det inget som helst stöd för. Det är troligen för att frukt innehåller också antioxidanter som skyddar mot de negativa effekter fruktos och socker i tillsatt form har på kroppen. Dessutom innehåller frukt massor med vitaminer och en del fibrer som är bra för kroppen, så det är i allra högsta grad fritt fram att äta massor med frukt. Däremot ska man passa sig för att dricka en massa juice, då halten fruktos då lätt blir alltför hög. Juice innehåller dessutom en del kalorier och generellt sätt ska man undvika att dricka kalorier.
Om nu filmen innehåller en massa överdrifter och en del felaktigheter, varför då visa den förhuvudtaget? Dels för att det är nyttigt att träna på att vara källkritisk, vi ska inte tro på allt vi ser och och läser. Är källan trovärdig? Vad är syftet med filmen eller artikeln? Låter något väldigt otroligt så googla lite kring ämnet och se om du kan få fram någon annan fakta, eller fråga någon.
Men framför allt har ni fått se filmen för att man ändå kan plocka med sig huvudbudskapet från filmen, även om man får skala bort lite av det filmen vill ha sagt. Socker är inte bra för vår hälsa. Att äta för mycket socker är skadligt. Att godis, läsk och kakor är dåligt för hälsan är alla mycket väl medvetna om, det behöver ingen flashig dokumentär bevisa för oss. Men alla är inte lika medvetna om hur mycket socker som faktiskt gömmer sig i många livsmedel som man stoppar i sig dagligen, livsmedel som vi tänker är helt vanliga och kanske till och med nyttiga. Livsmedel som flingor, yoghurt, juice, bars, färdigmat osv...livsmedel som marknadsförs som nyttiga men som i själva verket innehåller massor med socker (och andra dåliga saker). Det är dessa livsmedel som är luriga. I början av inlägget nämnde jag att rekommendationen är att få i sig max runt 25-50 gram av sitt daglig intag från socker. Tänk dig då att en 33 cl Coca cola innehåller ca 30 gram socker. 100 gram Marabou mjölkchoklad innehåller nästan 60 gram socker och 100 gram lösgodis (och vem äter bara 100 gram lösgodis!?!?) nästan 40 gram socker. Får vi då i oss för mycket socker redan från maten vi äter och som vi tror är helt vanlig mat så förstår ni ganska snabbt att det är otroligt lätt att få i sig alldeles för mycket socker, vilket i det långa loppet kan bli farligt med ökad risk för sjukdomar som diabetes.
Men socker är inte ensam bov i dagens bristande kost och hälsorisker. Många av de livsmedel som innehåller mycket tillsatt socker innehåller även annat skräp som är dåligt för vår hälsa. Och miljön vi lever i är sprängfylld med frestelser och vinklat för att vi ska köpa mer av skräpet, vilket leder till att vi äter mer av det. Det är en djungel och det gäller att man är lite kritisk och lite då och då vänder på paketet och läser vad produkten faktiskt innehåller.
Nyckeln är att äta bra mat, lagad på bra och naturliga råvaror och undvika färdiga produkter och produkter med tillsatt socker. Skala man bort de dåliga livsmedlen i sin vardag så är det väl klart man kan unna sig lite godsaker på helgerna.
måndag 4 april 2016
Livräddning
Vecka 14 och 15 är det simning på idrottslektionerna, och samtliga klasser kommer under dessa veckor att jobba en del med livräddning.
Kolla in filmklippet om att livrädda med livboj.
Kolla in filmklippet om att livrädda med livboj.
lördag 19 mars 2016
Morgonträning
Denna veckan har idrottshallen varit öppen kl 07.00-07.45 för morgonträning, och där har varit en hel del som utnyttjat detta. Riktigt kul! Bakgrunden till idén var att åk 9 jobbar med Hälsoutmaningen just nu där de satt upp egna mål och planerat egna träningspass. I veckan utgick dock båda idrottslektionerna pga nationella prov i Svenska och därför erbjöds de möjligheten att komma och träna på morgon innan skolan, vilket flera som sagt utnyttjade!
I torsdags blev detta t o m uppmärksammat av P4 Radio Kristianstad.
Idrottshallen kommer att fortsätta att vara öppen, varje morgon mellan 07.00-07.45 för de som vill börja dagen med ett träningspass. Man kommer, tränar och gör de aktiviteter man själv vill.
Men vad är då så bra med morgonträning? Det är ju så tidigt på morgonen!
Det finns inget som säger att just morgonträning är bättre än att träna på eftermiddagen eller kvällen. Så tränar du redan mycket på kvällarna så behöver du inte känna att du måste lägga in något morgonpass också. De långsiktiga positiva effekterna av träning får man oavsett vilken tid på dygnet man tränar.
Träning har den effekten att hjärnan syresätts på ett sätt så att hjärnans funktioner kopplas på och fungerar bättre efter ett träningspass, vilket leder till att vi känner oss piggare, mer alerta, mer koncentrerade, får lättare att komma ihåg saker, får bättre möjligheter till inlärning. Hormoner, som exempelvis dopamin, frisätts i hjärnan vilket gör att vi dessutom känner oss gladare. Alla dessa effekter gör ju att du ger dig själv bättre förutsättningar till att lyckas under skoldagen. Och av den anledningen kan det absolut vara värt att prova morgonträning före skoldagen!
Men man får inte heller glömma bort att sömn är en väldigt viktig faktor för att vi ska må bra och kunna prestera väl i skolan eller på jobbet, och morgonträning innebär ju att man måste gå upp tidigare än vad man normalt gör. Därför är det faktiskt viktigt att man ser till att komma i säng lite tidigare kvällen innan om man ska stiga upp och morgonträna dagen efter. En tonåring behöver sova runt 8-10h/dygn, och det är nog många skolungdomar som sover mindre än så idag!
Kosten är också viktigt att tänka på om du ska morgonträna. För att orka träna förhuvudtaget så behöver vi energi. Är du inte van vid att träna på tom mage så blir du snabbt orkeslös och träningen gör inte mycket nytta. Så se till att äta frukost innan du tränar på morgonen. Men det är precis lika viktig att fylla på energi efter en träning för att kroppen ska kunna återhämta sig snabbt efter ett pass, därför är det bra att ha med sig en frukt eller en macka som man kan käka direkt efter träningen. Tidigare frukost innebär ju nämligen att det är längre tid till lunch, har du då tränat på morgonen och inte äter efter passet så är risken stor att du kommer vara trött och vrålhungrig strax före lunch och då kommer många av de positiva effekterna du vill ha ut av din morgonträning vara som bortblåsta.
Hallen är som sagt öppen, kom gärna och prova någon morgon och se om morgonträning är något för dig! Det kan väl passa med någon av de dagar du inte har idrott på schemat...!?
I torsdags blev detta t o m uppmärksammat av P4 Radio Kristianstad.
Idrottshallen kommer att fortsätta att vara öppen, varje morgon mellan 07.00-07.45 för de som vill börja dagen med ett träningspass. Man kommer, tränar och gör de aktiviteter man själv vill.
Men vad är då så bra med morgonträning? Det är ju så tidigt på morgonen!
Det finns inget som säger att just morgonträning är bättre än att träna på eftermiddagen eller kvällen. Så tränar du redan mycket på kvällarna så behöver du inte känna att du måste lägga in något morgonpass också. De långsiktiga positiva effekterna av träning får man oavsett vilken tid på dygnet man tränar.
Träning har den effekten att hjärnan syresätts på ett sätt så att hjärnans funktioner kopplas på och fungerar bättre efter ett träningspass, vilket leder till att vi känner oss piggare, mer alerta, mer koncentrerade, får lättare att komma ihåg saker, får bättre möjligheter till inlärning. Hormoner, som exempelvis dopamin, frisätts i hjärnan vilket gör att vi dessutom känner oss gladare. Alla dessa effekter gör ju att du ger dig själv bättre förutsättningar till att lyckas under skoldagen. Och av den anledningen kan det absolut vara värt att prova morgonträning före skoldagen!
Men man får inte heller glömma bort att sömn är en väldigt viktig faktor för att vi ska må bra och kunna prestera väl i skolan eller på jobbet, och morgonträning innebär ju att man måste gå upp tidigare än vad man normalt gör. Därför är det faktiskt viktigt att man ser till att komma i säng lite tidigare kvällen innan om man ska stiga upp och morgonträna dagen efter. En tonåring behöver sova runt 8-10h/dygn, och det är nog många skolungdomar som sover mindre än så idag!
Kosten är också viktigt att tänka på om du ska morgonträna. För att orka träna förhuvudtaget så behöver vi energi. Är du inte van vid att träna på tom mage så blir du snabbt orkeslös och träningen gör inte mycket nytta. Så se till att äta frukost innan du tränar på morgonen. Men det är precis lika viktig att fylla på energi efter en träning för att kroppen ska kunna återhämta sig snabbt efter ett pass, därför är det bra att ha med sig en frukt eller en macka som man kan käka direkt efter träningen. Tidigare frukost innebär ju nämligen att det är längre tid till lunch, har du då tränat på morgonen och inte äter efter passet så är risken stor att du kommer vara trött och vrålhungrig strax före lunch och då kommer många av de positiva effekterna du vill ha ut av din morgonträning vara som bortblåsta.
Hallen är som sagt öppen, kom gärna och prova någon morgon och se om morgonträning är något för dig! Det kan väl passa med någon av de dagar du inte har idrott på schemat...!?
måndag 7 mars 2016
Kost - tips, trix och rekommendationer
Mat. De flesta älskar mat och att äta god mat. Och nästan lika många vet att man borde äta nyttigt för att kroppen ska må bra. Tränar du dessutom och vill nå resultat med din träning så blir det än viktigare att äta bra. Men idag är det inte alltid så lätt att hålla sig till nyttig mat, av flera olika anledningar. Dels påverkas vi av miljön vi har runt omkring oss, överallt omringas vi av s k "skitmat" vilket påverkar oss hur mycket vi än vill tro att det inte gör det. Dels luras vi lätt av att livsmedel som vill framstå som "nyttiga" faktiskt innehåller en del tillsatt socker och andra tillsatser och därmed snarare placeras bland "skitmaten". Vad är då "skitmat"...?
Förklaring av vad "skitmat" är.
Livsmedlen till vänster är BRA mat. Matvarorna till höger räknas till "skitmaten".
Nu ska inte detta inlägget bli alltför invecklat och långt, vad är helt enkelt det viktigaste att tänka på när det gäller kost?
1) Vår kropp behöver energi för att fungera, och energi får vi från kolhydrater och fett. Protein är ett annat viktigt näringsämne, vi får dock inte så mycket energi från protein men proteinet har andra viktiga uppgifter.
2) Kolhydrater. Vår absolut viktigaste energikälla, så länge du ser till att det kommer från bra kolhydrater. Det viktigaste är att skala bort de dåliga kolhydraterna, "skitmaten", läsk, godis, socker. Bra kolhydratskällor är potatis, ris, pasta, frukt och rotfrukter.
3) Fett. Också en viktig energikälla, men även här gäller det att få i sig fettet från rätt livsmedel. Bra fetter hittar vi bl a i fet fisk, nötter (osaltade), avokado och olivolja.
4) Protein. Fungerar som byggstenar i kroppen vilket gör att protein är extra viktigt om du tränar mycket och i synnerhet om du har som mål att bli starkare och bygga muskler. Att använda sig av tillskott som proteinpulver är dock inte nödvändigt, det räcker att äta en bra och varierad kost. Proteinrika livsmedel är bl a kött, fisk, fågel, ägg, bönor, linser, kvarg och keso.
5) Se upp för Socker (klicka på länken). Idag får vi i oss alldeles för mycket socker. Rekommendationen är att vi bör få i oss mer än 10 E% av vårt dagliga intag från tillsatt socker, dvs om vi stoppar i oss 2000 kalorier (kcal) på en dag så bör max 200 kcal komma ifrån tillsatt socker. 1 g socker är 4 kcal vilket betyder att 200 kcal är 50 g socker. En sockerbit väger ca 3 g, alltså bör vi inte få i oss mer än 17 sockerbitar om dagen. Och det låter ju inte så svårt, vem sätter i sig 17 sockerbitar? Men då ska du tänka på att en 33 cl Coca cola innehåller 10 sockerbitar. Ett Marabou Mjölkchoklad på 200g innehåller 39 sockerbitar. Nu är just Coca Cola och mjölkchoklad två matvaror som vi redan vet är väldigt onyttiga. Men tänk då på att i en Risi-frutti har du 11 sockerbitar och i 2 dl drickyoghurt finns 9 sockerbitar så förstår du att det inte är särskilt svårt att överskrida rekommendationerna för socker.
6) Tallriksmodellen. Det är svårt att veta exakt hur mycket man behöver äta, då är tallriksmodellen ett bra sätt att tänka på när det är dags för lunch och middag. Tallriksmodellen betyder att du delar upp din tallrik i tre delar. En del med BRA kolhydrater (potatis, ris, pasta osv), en del med BRA protein (kött, fisk, fågel osv) samt en del med grönsaker. Tränar du inte så mycket så äter du mer av grönsakerna och mindre av de andra delarna. Tränar du mycket behöver du mer kolhydrater och protein. Men se alltid till att ha alla tre delarna med på tallriken.
7) Ät regelbundet. Det finns egentligen inget som säger att man måste äta ett visst antal måltider om dagen, det är högst individuellt vad som fungerar bäst för var person. Men framför allt för barn och ungdomar är det viktigt och bra att äta regelbundet och på så vis hålla en relativt jämn energinivå under dagen. Man bör sträva efter att få i sig frukost, lunch, middag och däremellan några mellanmål.
8) Frukt och grönt. Rekommendationen är att få i sig runt 500 g frukt, bär och grönsaker varje dag. Det är ganska mycket så man får sikta på att äta två frukter om dagen samt se till att ha grönsaker på tallriken vid både lunch och middag. Frukt och grönsaker är viktigt eftersom det innehåller massor med vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen och vårt mående.
8) Unna dig, ibland. Självklart ska man unna sig saker man tycker, men gör det bara ibland!
Har du några frågor och funderingar kring kost så tveka aldrig att fråga Jimmy!
söndag 28 februari 2016
Klasskamp Workout of the Week
Dags för en klasskamp! Vi har 4 veckor fram till påsklovet. Varje vecka på veckans första idrottslektion kommer vi att köra ett "Workout of the Week" (WOW), som är ett program innehållandes 4-5 styrke och/eller konditionsövningar som utförs så många varv som möjligt under en bestämd tid, mellan 10-15 minuter. Ett jobbigt men otroligt effektivt sätt att träna!
Varje elev räknar sina antal varv och sen räknar vi ut ett snitt i klassen. Sen räknar vi ihop det totala resultatet efter fyra veckor och den vinnande klassen kommer få någon form av belöning!
Nu kör vi!
fredag 26 februari 2016
Hälsoutmaning åk 9 - målsättning
Dags för åk 9 att jobba med målsättning i form av en hälsoutmaning. I hälsoutmaningen ingår att sätta upp egna mål, både ett träningsrelaterat mål och ett hälsorelaterat mål. Sen ska det föras en hälsodagbok över tre veckor innan uppgiften avslutas med en utvärdering.
Men innan det är dags för hälsoutmaningen så ska vi ta reda på vad man ska tänka på när man ska sätta upp MÅL.
Börja med att titta på dessa två filmklippen...
Välkände friidrottstränaren Yannick Tregaro tipsar om varför det är bra att sätta upp mål med sin träning.
Ett klipp om metoden SMART när det handlar om att sätta upp mål.
Nu har du fått en uppfattning kring varför det kan vara bra att sätta upp mål och även kort kring vad man ska tänka på när man sätter upp ett bra mål.
Nu vill jag att du läser igenom denna PowerPoint-presentationen kring målsättning och just SMART-metoden. I presentationen får du även lite tips kring att planera träning.
Länk till PowerPoint om målsättning och träningsplanering
Nu är du börjar du bli redo för Hälsoutmaningen! På lektionerna i veckan kommer vi att genomföra några enkla fystester som ni kommer att ha användning av innan du sätter dina mål. Från vecka 10 börjar sedan utmaningen.
Vi kommer att jobba digitalt under hela arbetet så din första läxa kommer att vara förutom att läsa detta inlägg att skapa ett dokument i din Drive som du döper HÄLSOUTMANINGEN. Upplägget för arbetet hittar du i det Drive-dokument som Jimmy delat med dig, du hittar länken HÄR.
Men innan det är dags för hälsoutmaningen så ska vi ta reda på vad man ska tänka på när man ska sätta upp MÅL.
Börja med att titta på dessa två filmklippen...
Nu har du fått en uppfattning kring varför det kan vara bra att sätta upp mål och även kort kring vad man ska tänka på när man sätter upp ett bra mål.
Nu vill jag att du läser igenom denna PowerPoint-presentationen kring målsättning och just SMART-metoden. I presentationen får du även lite tips kring att planera träning.
Länk till PowerPoint om målsättning och träningsplanering
Nu är du börjar du bli redo för Hälsoutmaningen! På lektionerna i veckan kommer vi att genomföra några enkla fystester som ni kommer att ha användning av innan du sätter dina mål. Från vecka 10 börjar sedan utmaningen.
Vi kommer att jobba digitalt under hela arbetet så din första läxa kommer att vara förutom att läsa detta inlägg att skapa ett dokument i din Drive som du döper HÄLSOUTMANINGEN. Upplägget för arbetet hittar du i det Drive-dokument som Jimmy delat med dig, du hittar länken HÄR.
torsdag 11 februari 2016
Läxa styrka åk 7
- Öppna ett nytt dokument i din Drive, som du döper till IDROTT OCH HÄLSA.
- Kolla filmklippet.
- Svara på följande frågor, skriv i ditt dokument i din Drive:
- Vad händer i kroppen och med våra muskler när vi styrketränar?
- Vilka TVÅ faktorer är viktiga att tänka på för att den processen ska bli så effektiv som möjligt?
- Tre andra saker påverkar vår förmåga att kunna få muskler och bli starka, vilka?
- Dela med mig, jimmy.lagerkvist@gmail.com.
- Kolla filmklippet.
- Svara på följande frågor, skriv i ditt dokument i din Drive:
- Vad händer i kroppen och med våra muskler när vi styrketränar?
- Vilka TVÅ faktorer är viktiga att tänka på för att den processen ska bli så effektiv som möjligt?
- Tre andra saker påverkar vår förmåga att kunna få muskler och bli starka, vilka?
- Dela med mig, jimmy.lagerkvist@gmail.com.
måndag 8 februari 2016
Träning sänker känslan av stress vid provskrivning
En intressant studie har publicerats där man studenter på ett universitet under en intensiv provperiod. Studien visade att den grupp som löptränade två gånger i veckan upplevde mindre stress under provskrivningarna än gruppen som inte tränade något.
Ännu ett bevis på vilka fördelar vi får genom att träna regelbundet!
Vill du läsa artikeln om studien så hittar du den här:
http://www.runnersworld.com/sweat-science/can-exercise-help-stress-proof-you?utm_content=buffer83452&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Så när du har ett viktigt prov på gång - TRÄNA!
Ännu ett bevis på vilka fördelar vi får genom att träna regelbundet!
Vill du läsa artikeln om studien så hittar du den här:
http://www.runnersworld.com/sweat-science/can-exercise-help-stress-proof-you?utm_content=buffer83452&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Så när du har ett viktigt prov på gång - TRÄNA!
onsdag 27 januari 2016
Styrketräning
Nu är det dags att jobba lite djupare med styrketräning, i framför allt åk 8 och 9. Under arbetsområdet kommer eleverna bl a få planera egna styrkepass som de ska genomföra på lektionen.
MALL TILL ATT PLANERA DITT STYRKEPASS HITTAR DU HÄR
Styrketräning är bra för alla och vinsterna är många. Vi bli starkare i våra kroppar vilket betyder att kroppen klarar av större belastning och vi undviker då lättare förslitningsskador. Dessutom är det lättare att kontrollera sin vikt och ämnesomsättning om man styrketränar regelbundet.
Men först lite bakgrund, vad är egentligen muskelstyrka?
Länk till en Prezi om styrketräning
Länk till häfte om styrketräning
På lektionstid såg vi en film om styrka, här har ni en Powerpoint från filmen...
Träningsglädje - Styrka
MALL TILL ATT PLANERA DITT STYRKEPASS HITTAR DU HÄR
Styrketräning är bra för alla och vinsterna är många. Vi bli starkare i våra kroppar vilket betyder att kroppen klarar av större belastning och vi undviker då lättare förslitningsskador. Dessutom är det lättare att kontrollera sin vikt och ämnesomsättning om man styrketränar regelbundet.
Men först lite bakgrund, vad är egentligen muskelstyrka?
Länk till en Prezi om styrketräning
Länk till häfte om styrketräning
På lektionstid såg vi en film om styrka, här har ni en Powerpoint från filmen...
Träningsglädje - Styrka
torsdag 14 januari 2016
Isvett
Ny termin och nya utmaningar har vi framför oss. Nu har även den riktiga vintern hittas oss, och med snö och kyla kan man ge sig ut på frusna sjöar och dammar för lite härlig skridskoåkning och andra sköna vinterfriluftsaktiviteter. Men vad är viktigt att tänka på när man ska ge sig ut på isen?
Isvett
Kolla på filmklippen och PP-presentationen. På idrottslektionen diskuterar vi detta tillsammans och då är det viktigt att du kan delta i diskussionen och visa att du har förstått!
Isvett
Kolla på filmklippen och PP-presentationen. På idrottslektionen diskuterar vi detta tillsammans och då är det viktigt att du kan delta i diskussionen och visa att du har förstått!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)