På torsdag ska åk 9 alltså planera egna konditionspass som de ska genomföra på lektionen. Men vad finns det för olika varianter på konditionsträning?
För det första, all form av aktivitet där du får upp pulsen är en form av konditionsträning. När hjärtat får arbeta tränar vi vår kondition. Tyvärr är det för få människor som verkligen ser till att få upp pulsen ett par gånger i veckan, och mängden fysisk aktivitet har minskat kraftigt även bland ungdomar. Aktiviteter som innefattar stora muskelgrupper är ofta pulshöjande, dvs många aktiviteter där du aktivterar benen som löpning, promenad, cykla, inlines osv. Dessa är därför utmärkta alternativ som konditionsträning.
Hur ska man då lägga upp sin konditionsträning. Man pratar framför allt ofta om två olika varianter, distans- och intervallträning. Vid distansträning arbetar du utifrån en längre angiven sträcka, exempelvis en motionsslinga, eller en bestämd tid. Vid distansträning försöker man ligga på en jämn nivå i form av belastning, och man ligger också på en lägre intensitet. Är man ute efter att bibehålla den kondition man har just nu så räcker det om man ligger på ca 50-70% av sin maxpuls.
Intervallträning är däremot intensivare, men också det överlägset mest effektiva sättet att träna om syftet är att förbättra sin kondition. Intervallträning handlar om att man varvar arbete med vila. Man kan köra allt från långa intervaller som varar i flera minuter till korta intervaller som varar i några sekunder. Ett välkänt exempel på korta intervaller är Tabata-intervaller då man arbetar i 20 sekunder och vilar i 10. I ett intervallpass är det viktigt att man håller en hög intensitet, man pratar ofta om att ligga uppemot 85-95% av maxpulsen. Detta är mycket ansträngande, men också väldigt väldigt effektivt. Det kan räcka med 10-15 minuter av intensiva intervaller för att få till ett riktigt bra träningspass. Inkluderar du då lite uppvärmning och nedvarvning så kan du få till ett kanonpass som inte tar mer än 40 minuter.
Vill du veta mer om intervaller? Kika in
här.
Men framför allt handlar det om att hitta aktiviteter man känner att man trivs med, som man tycker är roliga. Eller helt enkelt se till att fixa en träningskompis. Joggingturen blir garanterat trevligare och man kan hjälpas åt att pusha varandra och framför allt se till så att rundan verkligen blir gjord!
Till 9.orna, tänk igenom ditt pass ordentligt - vad vill jag ha ut av mitt träningspass? Vad är syftet? Planera sedan en uppvärmning, en huvuddel och planera tid för nedvarvning. Huvuddelen ska vara ca 30-40 minuter, så tänk till vad den ska innehålla.
Har du några frågor och funderingar så FRÅGA!!