måndag 25 april 2016

Hälsoutmaningen Light, kompletteringsuppgift

För de elever i åk 9 som inte har skickat in någon Hälsoutmaning. Här kommer en lightversion av uppgiften att göra som komplettering.

LÄNK TILL HÄLSOUTMANINGEN LIGHT

torsdag 14 april 2016

HLR

Dags för åk 9 att jobba med lite HLR (Hjärt- och LungRäddning). På lektionen på tisdag kommer vi att kika på en film och även testa lite praktiskt med kompressioner på docka samt stabilt sidoläge.



Men som förberedelse till lektionen ska ni kolla in detta filmklipp:





Samt läsa mer på denna sida.

MISSADE DU LEKTIONEN? Kolla filmklippet och skriv i ett Drive-dokument: VAD SKA DU GÖRA I EN SÅDAN HÄR SITUATION? skriv ner händelseförloppet i kronologisk ordning! 

Dela dokumentet med mig, jimmy.lagerkvist@gmail.com

OBS! Gäller åk 9!





lördag 9 april 2016

Sockerfilmen

Som en del i uppgiften Hälsoutmaningen fick åk 9 i uppgift att se dokumentären Sockerfilmen (That Sugar Movie). En australiensisk dokumentärfilm med ett upplägg som liknar Super Size Me, dvs att huvudpersonen utsätter sig för ett experiment för att se hur kosten påverkar kroppen och hälsan. Super Size Me satte lyset på McDonald's och snabbmaten medan Sockerfilmen sätter fokus på sockret.



Filmen har dock blivit ganska kontroversiell, på vissa håll har den hyllats och lyfts fram som en film som borde vara obligatorisk för alla att se medan den på andra håll har fått massiv kritik. Kritiken är då grundad på att filmen innehåller en hel del överdrifter och i vissa fall rena faktafel.

Kritiken är dock inte riktad mot själva huvudbudskapet i filmen, dvs att tillsatt socker i kosten är dåligt för din hälsa.

Vill du ha en mer grundlig och kritisk granskning av filmen så kan du läsa denna artikeln. I detta inlägg ska jag försöka sammanfatta kort mycket av det som nämns i artikeln, samt addera några tankar jag har kring ämnet samt varför ni i åk 9 faktiskt fått se filmen som en del i uppgiften.

Första saken som kan ifrågasättas med filmen är mängden socker han ska sätta i sig. 40 teskedar socker motsvarar 160 gram socker och mycket tyder på att de siffrorna är en överdrift, även om sockerintaget verkar vara högt i Australien. I Sverige finns det siffror som varierar från 50-85 gram socker dagligen, det är bevisligen väldigt svårt att uppskatta hur mycket gemene man stoppar i sig. Rekommendationen är att man inte ska få i sig mer än 5-10% av sitt dagliga intag från tillsatt socker, och det motsvarar ca 25-50 gram socker. Tänk då att Damon i filmen åt 160 gram om dagen, utan att få äta godis och kakor, så förstår man snabbt att vi har massor med sockerfällor runt oss i vår vardag, och tänker man sig inte för så är det väldigt enkelt att få i sig alldeles för mycket socker.

Sen gör de i filmen en ganska stor sak av att Damon's nya diet anses vara en s k "nyttig" diet, med många livsmedel som anses vanliga och nyttiga men som visar sig innehålla mycket tillsatt socker. En hel del av det han stoppar i sig kan absolut hamna i kategorin "sockerfälla", men genom filmen ser man honom också både dricka och äta en hel del saker som alla är mycket väl medvetna är dåliga och aldrig skulle påstås vara nyttiga.

Det mest anmärkningsvärda med filmen är dock att Damon påstår att han gått upp i vikt trots att han säger sig ha ätit lika mycket kalorier som innan, han menar alltså att viktuppgången beror på att kalorierna nu kommer från socker istället för andra livsmedel. Detta stämmer inte och är direkt felaktigt. Sen om det beror på att han är sällsynt kass på att beräkna och registrera vad han faktiskt stoppar i sig eller om han helt enkelt ljuger, för att få bättre genomslagskraft, låter jag vara osagt. Men det finns bara ett sätt att gå upp i vikt, och det är att äta mer kalorier än du gör av med. Sen påverkas din kropp i allra högsta grad av kvalitén på det du stoppar i dig, och framför allt livsmedel som är raffinerade (dvs godis, läsk och skitmat) innehåller mycket energi och lite näring och är väldigt lätta att överäta av.

I filmen påstår man även att socker "tänder upp hjärnan". Detta stämmer delvis, men är inget som är unikt för socker. Kroppen och hjärnan har ett belöningssystem som går igång när vi gör eller äter något vi tycker om, då frisätts bl a dopamin och vi känner att vi mår bra och blir glada. Visst är socker ett problem i jakten på belöning, men socker är ingen ensam bov.
Detsamma gäller när man i filmen pratar om socker och beroende. En person som känner ett beroende från socker äter knappast rent strösocker med sked, utan det handlar förmodligen mer om beteende, vanor och begär av något speciellt livsmedel som då innehåller mer än bara rent socker.

De finns en del som argumenterar för att socker i alla dess former är dåligt, dvs att även fruktos från frukt skulle vara skadligt för kroppen. Detta finns det inget som helst stöd för. Det är troligen för att frukt innehåller också antioxidanter som skyddar mot de negativa effekter fruktos och socker i tillsatt form har på kroppen. Dessutom innehåller frukt massor med vitaminer och en del fibrer som är bra för kroppen, så det är i allra högsta grad fritt fram att äta massor med frukt. Däremot ska man passa sig för att dricka en massa juice, då halten fruktos då lätt blir alltför hög. Juice innehåller dessutom en del kalorier och generellt sätt ska man undvika att dricka kalorier.

Om nu filmen innehåller en massa överdrifter och en del felaktigheter, varför då visa den förhuvudtaget? Dels för att det är nyttigt att träna på att vara källkritisk, vi ska inte tro på allt vi ser och och läser. Är källan trovärdig? Vad är syftet med filmen eller artikeln? Låter något väldigt otroligt så googla lite kring ämnet och se om du kan få fram någon annan fakta, eller fråga någon.

Men framför allt har ni fått se filmen för att man ändå kan plocka med sig huvudbudskapet från filmen, även om man får skala bort lite av det filmen vill ha sagt. Socker är inte bra för vår hälsa. Att äta för mycket socker är skadligt. Att godis, läsk och kakor är dåligt för hälsan är alla mycket väl medvetna om, det behöver ingen flashig dokumentär bevisa för oss. Men alla är inte lika medvetna om hur mycket socker som faktiskt gömmer sig i många livsmedel som man stoppar i sig dagligen, livsmedel som vi tänker är helt vanliga och kanske till och med nyttiga. Livsmedel som flingor, yoghurt, juice, bars, färdigmat osv...livsmedel som marknadsförs som nyttiga men som i själva verket innehåller massor med socker (och andra dåliga saker). Det är dessa livsmedel som är luriga. I början av inlägget nämnde jag att rekommendationen är att få i sig max runt 25-50 gram av sitt daglig intag från socker. Tänk dig då att en 33 cl Coca cola innehåller ca 30 gram socker. 100 gram Marabou mjölkchoklad innehåller nästan 60 gram socker och 100 gram lösgodis (och vem äter bara 100 gram lösgodis!?!?) nästan 40 gram socker. Får vi då i oss för mycket socker redan från maten vi äter och som vi tror är helt vanlig mat så förstår ni ganska snabbt att det är otroligt lätt att få i sig alldeles för mycket socker, vilket i det långa loppet kan bli farligt med ökad risk för sjukdomar som diabetes.

Men socker är inte ensam bov i dagens bristande kost och hälsorisker. Många av de livsmedel som innehåller mycket tillsatt socker innehåller även annat skräp som är dåligt för vår hälsa. Och miljön vi lever i är sprängfylld med frestelser och vinklat för att vi ska köpa mer av skräpet, vilket leder till att vi äter mer av det. Det är en djungel och det gäller att man är lite kritisk och lite då och då vänder på paketet och läser vad produkten faktiskt innehåller.

Nyckeln är att äta bra mat, lagad på bra och naturliga råvaror och undvika färdiga produkter och produkter med tillsatt socker. Skala man bort de dåliga livsmedlen i sin vardag så är det väl klart man kan unna sig lite godsaker på helgerna.

måndag 4 april 2016

Livräddning

Vecka 14 och 15 är det simning på idrottslektionerna, och samtliga klasser kommer under dessa veckor att jobba en del med livräddning.

Kolla in filmklippet om att livrädda med livboj.